Ένα Μουσείο... Εγκεφάλων! (ΗΠΑ)


Είστε ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν πως οι γυναίκες έχουν... μικρότερο εγκέφαλο από τους άνδρες; Μην γελάτε, επί δεκαετίες ολόκληρες η εν λόγω πεποίθηση ήταν ευρέως διαδεδομένη. Κάτι τέτοια άκουγε και η Helen Hamilton Gardener, διάσημη αμερικανίδα φεμινίστρια των αρχών του 20ου αιώνα, και χάρισε τον εγκέφαλο της για να αποδείξει το λάθος μία και καλή. Που το χάρισε; Μα στο μουσείο εγκεφάλων φυσικά!

Ήταν το 1889 όταν ο Dr. Bert Green Wilder, πρωτοπόρος ανατόμος και δημιουργός του σχετικού τμήματος στο Cornell University (ΗΠΑ), άρχισε να συλλέγει ανθρώπινους εγκεφάλους σε μία προσπάθεια να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση. Κάπως έτσι, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 600, οι οποίοι και στέλνονταν συστημένοι από διάφορες επιστημονικές οργανώσεις παγκοσμίως (Μόσχα, Παρίσι, Τόκυο κ.λπ.). Από όλους αυτούς σήμερα διασώζονται οι 70 και οι 8 εξ αυτών εκτίθενται σε μία άκρως σουρεαλιστική έκθεση!
Έχετε λοιπόν αρκετά γερό στομάχι για να την επισκεφθείτε; Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε έως την πόλη Ithica των ΗΠΑ και τον αριθμό 159 της οδού Sapsucker Woods, όπου θα βρείτε τον κτήριο Museum of Vertebrates του Cornell University. Στην αίθουσα Uris Hall βρίσκεται η έκθεση Wilder Brain Collection, όπου πέρα του εγκεφάλου της H. H. Gardener θα βρείτε την φαιά ουσία (ή καλύτερα «πράσινη» λόγω της αποσύνθεσης) του γνωστού δολοφόνου Edward Howard Rullof, αλλά και τον εγκέφαλο του Dr. Wilder. Η είσοδος είναι δωρεάν, όμως απαιτείται επικοινωνία αρκετές ημέρες πιο πριν με το πανεπιστήμιο (607 255-6394, Dr. Barbara Finlay).