Η Πυραμίδα-Τζαμί της Ελλάδας! (Διδυμότειχο)


Αν σας ρωτούσαν που βρίσκεται το αρχαιότερο, λαμπρότερο και μεγαλύτερο ισλαμικό τζαμί της Ευρώπης, αλήθεια τι θα απαντούσατε; Πιθανόν όχι Ελλάδα και σίγουρα όχι… Διδυμότειχο. Και όμως, σε αυτή τη μικρή πόλη των 9.000 μόλις κατοίκων, άλλοτε πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1361), βρίσκεται ένα εξαιρετικά παράξενο κτίσμα.

Κτισμένο το 1368 από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ ΙΙ, το Μεγάλο Τέμενος του Βαγιαζήτ ορθώνεται σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης διακριτό από αρκετά χιλιόμετρα μακριά, εν μέρει εξαιτίας του μεγέθους του αλλά κυρίως εξαιτίας της πυραμιδοειδής του σκεπής! Ναι, καλά διαβάσατε, η σκεπή του μοιάζει με πυραμίδα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο (αν όχι μοναδικό) για οθωμανικό τζαμί. Δυστυχώς, η παλιά κατασκευή μόλυβδου-κασσίτερου που αντανακλούσε τις αχτίδες του ηλίου σήμερα έχει χαθεί και αντικατασταθεί με μουσαμά, τα παράθυρα παραμένουν σπασμένα, το εσωτερικό του μη προσβάσιμο και γενικά αφημένο στην τύχη του. Ακόμα και έτσι όμως, είναι ξεκάθαρο ότι κάποτε αποτελούσε ένα κτίσμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής.
Κατά κάποιο τρόπο μάλιστα, αποτελεί το τελευταίο χαρτί της Ελλάδας στην προσπάθεια αποκατάστασης του συμβόλου του ορθόδοξου χριστιανισμού, του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος για μία πρόταση –εν μέρει δεκτή- που έγινε από τον πρώην βουλευτή Έβρου, Χρήστο Κηπουρό, στην UNESCO και σύμφωνα με την οποία τα δύο αυτά μνημεία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποκατάστασης.
Το μεγαλύτερο, λαμπρότερο και αρχαιότερο τζαμί στην Ευρώπη, το τελευταίο μας χαρτί για την Αγία Σοφία, η πρώην πρώτη πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής οθωμανικής αυτοκρατορίας με μόλις… 9.000 κατοίκους σήμερα. Θέλετε και άλλα;
Απλά οδηγήστε έως το Διδυμότειχο, εξαιρετικός δρόμος από Θεσ/νίκη έως Αλεξανδρούπολη και αρκετά καλός από εκεί έως το Διδυμότειχο, περάστε τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης (θα έχετε ήδη διακρίνει την πυραμιδοειδή του σκεπή) και κατευθυνθείτε προς την κεντρική πλατεία. Θαυμάστε το οθωμανικό αυτό αριστούργημα, περπατήστε περιμετρικά του κτίσματος και προσπαθήστε να πάρετε καμία κλεφτή ματιά από το εσωτερικό του, μιας και η πρόσβαση δυστυχώς παραμένει αδύνατη.