Το Διατηρητέο Χωριό Φάντασμα (Γαλλία)


Για χωριά φαντάσματα έχετε ακούσει σίγουρα, για προσπάθειες αναστήλωσης κατεστραμμένων χωριών επίσης, για εγκαταλελειμμένα όμως χωριά που πρέπει... οπωσδήποτε να παραμείνουν κατεστραμμένα;
Αυτό ακριβώς σημβαίνει στο Oradour της Γαλλίας, ένα χωριό που παραμένει όπως ακριβώς το άφησαν τα γερμανικά στρατεύματα στις 10 Ιουνίου του 1944, όταν και εισέβαλαν σκοτώνοντας μέσα σε λίγες ώρες 642 κατοίκους. Μετά τη σφαγή, οι άνδρες των SS πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σβήσουν κάθε ίχνος του χωριού στο χάρτη.

Με το τέλος του πολέμου ο Charles De Gaulle διέταξε να χτιστεί νέο χωριό δίπλα στο παλιό, ώστε το αρχικό Oradour να παραμείνει ανέπαφο για τις επόμενες γενιές. Ήθελε να δημιουργήσει ένα «σκοτεινό μνημείο» των ακροτήτων που διαπράττονται εν καιρώ πολέμου, κάτι που το επιβεβαιώνει μία επιγραφή στην αρχή του χωριού. Αναγράφει «Souviens-Toi»... «Μην Λυσμονείτε».
Ο παράξενος ταξιδιώτης που θα θελήσει να επισκεφθεί το χωριό (πέρα του σεβασμού που πρέπει να επιδείξει) χρειάζεται να μοχθίσει για να εντοπίσει την ακριβή του θέση. Μην ψάξετε απλά για Oradour, μιας και υπάρχουν 7 στη Γαλλία! Ο προορισμός μας είναι το Oradour-Sur-Glane της επαρχίας Haute-Vienne, στην ευρύτερη γαλλική περιοχή Languedoc.
Όταν το βρείτε, απλά επιβιβαστείτε σε κάποιο τρένο από το Παρίσι με προορισμό την πόλη Limoges, από όπου θα σας μεταφέρει το ΚΤΕΛ ή κάποιο ταξί έως το χωριό. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε δικό σας αυτοκίνητο γιατί παρά τους καλούς δρόμους της Γαλλίας, τα διόδια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά (ενδεικτικά αναφέρω πως από την πόλη Calais έως την Limoges χρειάζονται 40 ευρώ!). Η είσοδος στο χωριό είναι φυσικά δωρεάν, ενώ η επίσκεψη επιτρέπεται μεταξύ 9 το πρωί και 5 το απόγευμα. Αν κάπου χαθείτε, μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο (0033) 0555430430.