Ο Πρόγονος του Ιησού Φυλάσσεται από Μουσουλμάνους;


Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγα ότι ένα σπάνιο ανάγλυφο του Μίθρα βρίσκεται χαμένο κάπου στην Ελλάδα; Ψιλά πράγματα, ίσως και τίποτα, μιας και οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε καν τι εστί Μίθρας. Αν σας έλεγα όμως ότι ένας μοναδικός στο είδος του ναός “προγόνου” του Ιησού βρίσκεται στην Ελλάδα, φυλάσσεται από Έλληνες... μουσουλμάνους και πραγματικά λιγοστοί γνωρίζουν την ύπαρξη του; Κάπως καλύτερα, έτσι δεν είναι;
Αναφέρομαι φυσικά στο άγνωστο Μιθραίο στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, έναν τόπο που κατοικείται σχεδόν ολόκληρος από Έλληνες μουσουλμάνους. Σήμερα, το μόνο που διασώζεται είναι το ανάγλυφο του Μίθρα, η χαρακτηριστική μορφή του ταυροκτόνου Θεού.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό; Μεγάλη συζήτηση άνοιξες φίλε ταξιδιώτη και δεν έχουμε το χώρο. Απλά να αναφέρω ότι για πολλούς ο Ιησούς αποτελεί αντιγραφή του Μίθρα, ενώ σχεδόν από τύχη ο χριστιανισμός επιβλήθηκε του Μιθραϊσμού τον 3ο μ.Χ. αιώνα! Όπως αναφέρει και ο Μάρκος Αυρήλιος “αν κάποιο θανάσιμο αμάρτημα σταματούσε την ανάπτυξη του Χριστιανισμού, ο κόσμος θα γινόταν μιθραϊκός”.
Χαμένο λοιπόν ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στην πλαγιά ενός λόφου, αποτελεί το μοναδικό ίσως Μιθραίο εξωτερικού χώρου στην Ευρώπη. Αν και διαβρωμένο ήδη αρκετά, ο διαβασμένος ταξιδιώτης θα αναγνωρίσει τη μορφή του ταυροκτόνου Μίθρα αρκεί να το... βρει! Εγώ πάντως δεν στάθηκα τυχερός την πρώτη φορά και χρειάστηκε να πάω ξανά ύστερα από 4 χρόνια. Εσείς απλά προσπεράστε το χωριό Κάτω Θέρμες, σταματήστε όταν δείτε μία καφέ επιγραφή που αναγράφει “Ανάγλυφο Μίθρα” και ανεβείτε το λόφο πίσω από τη βρύση στα αριστερά σας (όχι τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αλλά το χωματόδρομο). Αν δεν βρείτε την επιγραφή ρωτήστε κάποιον ντόπιο, αρκεί να μιλάει ελληνικά.




Η μορφή που είχε όταν πρωτοφτιάχτηκε
το ανάγλυφο του Μίθρα στα Πομακοχώρια.