Παρέλαση και Φεστιβάλ Γατιών (Βέλγιο)


Έχει περάσει κάτι λιγότερο από ένα έτος από το μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποίησε ο Παράξενος Ταξιδιώτης σχετικά με αλλόκοτα φεστιβάλ κατά μήκος ολόκληρης της Ευρώπης, κάτι που έγινε για πρώτη φορά (αν δεν απατώμαι) στον ελληνικό χώρο των εντύπων αναζήτησης. Λόγω χώρου τότε, παρουσιάσαμε ένα μακρύ κατάλογο με εκδηλώσεις δίχως όμως να μπορέσουμε να περάσουμε και το feeling που επικρατεί σε κάθε μία από αυτές.

Μέσα από το παρόν follow up επιλέξαμε ένα εξ αυτών (από τα πλέον ιδιαίτερα φεστιβάλ για πολλούς παράξενους ταξιδιώτες που μου έχουν μεταφέρει τις εντυπώσεις τους) που ακούει στο όνομα Πέταγμα της Γάτας (;!), ενώ συνοδεύεται κάθε τρία χρόνια και από μία.. Παρέλαση Γατιών! Πως σας φαίνεται; Είναι αρκετό για να σας.. παραξενέψει;
Η αλλόκοτη αυτή εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τη 2η Κυριακή του Μαΐου στην πόλη Ieper (Ypres) του Βελγίου, μία χώρα που όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο τη ξεχωριστή της θέση στο χάρτη του παράξενου ταξιδιώτη που σταδιακά δημιουργούμε. Αν βρεθείτε στην πόλη, δεν έχετε παρά να περπατήσετε ως το κεντρικό καμπαναριό της κατά τις 7 το απόγευμα. Η παρέλαση γίνεται την ίδια μέρα στις 3 το μεσημέρι (μόνο όμως κάθε τρία χρόνια, με την επόμενη το 2009), ενώ συμπληρωματικά events λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια όλου του σαβ/κου.
Που όμως βασίζεται η γέννηση του εν λόγω φεστιβάλ; Σε ένα θρύλο, όπως θα περίμενε κανείς. Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, το σημείο όπου σήμερα ορθώνεται το καμπαναριό χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν από παγανιστές ως σημείο λατρείας μία γάτας-θεότητας. Η δεύτερη εκδοχή –πιο κοντά στην ιστορική πραγματικότητα, αλλά συνάμα και πιο.. βαρετή- αναφέρει ότι εξαιτίας ορδών αρουραίων που είχαν κατακλίσει την πόλη και κατέστρεφαν την τοπική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, οι ντόπιοι έφεραν στην πόλη εκατοντάδες γάτες για προστασία.
Χαρακτηριστικό της παρέλασης είναι η συμμετοχή περίπου 2.400 ανθρώπων -μασκαρεμένων σαν γάτες- τους οποίους ηγείται ένας Βασιλιάς Γάτος και μία Βασίλισσα Γάτα τεραστίων διαστάσεων. Κατά την παρέλαση πραγματοποιούνται αναπαράστασεις διάφορων στιγμών μίσους και αγάπης του ανθρώπου προς το ιδιαίτερο –έως και ιερό για κάποιους πολιτισμούς- αυτό ον, βγαλμένων από την ιστορία.
Το Πέταγμα της Γάτας λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως από το αν γίνεται η παρέλαση ή όχι, αποτελώντας κάτι σαν τοπική παράδοση: ένας άνθρωπος ανεβαίνει στην κορυφή του καμπαναριού της πλατείας της πόλης και πετάει βελούδινες γάτες (κούκλες) στο κοινό που βρίσκεται συγκεντρωμένο από κάτω.
Δεν ήταν όμως πάντα έτσι, μιας και έως και το 1817 από το καμπαναριό δεν πετούσαν κούκλες αλλά.. ζωντανές γάτες! Και αν αυτό σας φαίνεται απάνθρωπο, τι να πει κανείς για το γεγονός ότι κατά το μεσαίωνα πραγματοποιούνταν τελετουργικές θυσίες γατιών με απώτερο στόχο την εκδίωξη του Κακού από την περιοχή. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι κατά τους Σκοτεινούς Αιώνες το φεστιβάλ ήταν πασίγνωστο κατά μήκος της Ευρώπης, ώστε να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις.. ιδιαίτερες τιμές που επιφυλάσσαμε στα συμπαθητικά πλέον αυτά κατοικίδια.
Στην πόλη μπορείτε να φθάσετε με τρένο (ή καλύτερα.. τρένα, μιας και στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να αλλάξετε αμαξοστοιχία μία φορά στο Gare du Midi, κεντρικό σταθμό στα νότια της πόλης) κατευθείαν από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών (πρωτεύουσα της χώρας), κάνοντας ένα ταξίδι που ανάλογα με τη μέρα και την ώρα αναχώρησης σας θα διαρκέσει από 2,5 έως 8 ώρες και θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω από 16 ευρώ. Όπως και να’ χει, κρατήστε ένα τηλέφωνο από το τοπικό γραφείο τουρισμού για παν ενδεχόμενο: (0032) 057 20 07 24.