Πόλεις-Φάντασμα στη Ρώμη (Ιταλία)


Σίγουρα, κανένας δεν θα περίμενε στον 21ο αιώνα σε απόσταση αναπνοής από την ιταλική πρωτεύουσα να υπάρχουν πόλεις- φαντάσματα. Και όμως, μεταξύ 20 και 55 χιλιομέτρων από τη Ρώμη, δεν υπάρχει μία... αλλά τρεις τέτοιες πόλεις: οι Ninfa, Galeria και Monterano!

Η καλύτερα διατηρημένη, η Ninfa, βρίσκεται σήμερα 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρώμης και 15 χιλ. βορειοανατολικά της μικρότερης πόλης Latina. Επισκεπτόμενοι την πόλη, θα δείτε κτήρια του 17ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού πύργου στην κεντρική πλατεία, καθώς και δεκάδες σπίτια και δρόμους που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Λίγο πιο πέρα μία λίμνη-βάλτος συμπληρώνει το επιβλητικό τοπίο, υπενθυμίζοντας -όποιον γνωρίζει την ιστορία του τόπου- ποια ήταν η έδρα των εντόμων που μοίρασαν απλόχερα ελονοσία στους κατοίκους της πόλης.
Τώρα, το πώς θα φτάσετε εκεί είναι ένα.. μεγάλο θέμα! Από τη Ρώμη με τρένο (τοπικό ή αστικό) της γραμμής Naples θα φτάσετε στο σταθμό της πόλης Latino Scalo σε 30 με 35 λεπτά, όπου θα μπορέσετε με ταξί να φτάσετε στην πύλη της Ninfa μετά από 8 χιλιόμετρα λέγοντας απλά στον ταξιτζή Citta Morte Ninfa (δηλαδή πόλη φάντασμα της Ninfa).
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία ξεναγού τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, οπότε απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 0039 0773695404 πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας από τη Ρώμη. Η ξενάγηση είναι στα ιταλικά, γι’ αυτό ένας συνοδοιπόρος με γνώση της γλώσσας θεωρείται must.