Ο Χαρτογράφος των Θρύλων (Μεταξοχώρι, Λάρισα)


Εδώ και μια δεκαετία περίπου, ένας γεωργός από το χωριό Μεταξοχώρι Λάρισας ασχολείται συστηματικά όχι μόνο με την καλλιέργεια της γης, αλλά και με τη σχεδίαση χειρόγραφων χαρτών! Ο μοναδικός αυτός καλλιτέχνης ονομάζεται Χάρης Τζίκας και ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την μάλλον πρωτότυπη ενασχόληση δεν είναι άλλος από τη συμπλήρωση του εισοδήματος του!

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τζίκας κάθε άλλο παρά καταρτισμένος είναι στις μοντέρνες μεθόδους χαρτογράφησης, οι χάρτες του χαρακτηρίζονται από μια έντονη μοναδικότητα. Ο λόγος; Δεν είναι απλές γεωγραφικές απεικονίσεις φυσικών μνημείων και οικισμών, αλλά χάρτες όπου η ιστορία κάθε περιοχής μπλέκεται με τους μύθους και τους θρύλους που την περιβάλλουν, ενώ τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε κάθε τόπο έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο χάρτη (είπαμε, γεωργός είναι ο άνθρωπος!).
Αν θέλετε κι εσείς να θαυμάσετε τους μοναδικούς στην Ελλάδα αυτούς χάρτες, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Αρχοντικό Σουλιώτη (πέτρινος ξενώνας ηλικίας εκατό και πλέον ετών) όπου εκτίθενται μερικοί εξ αυτών. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε και τον ιδιαίτερο αυτό «χαρτογράφο», ώστε να συζητήσετε, να αγοράσετε ή να παραγγείλετε το δικό σας μοναδικό χάρτη.
Για να βρείτε το χωριό, κατευθυνθείτε ανατολικά από τη Λάρισα προς τη θάλασσα περνώντας τα χωριά Μελισσοχώρι, Ελευθέριο και Γερακάρι. Όταν φτάσετε στην Αγιά, στρίψτε αριστερά (προς το βορρά) ώστε να συναντήσετε μετά από λίγα λεπτά το Μεταξοχώρι. Όταν φτάσετε στο χωριό κάντε ένα τηλέφωνο στον υπεύθυνο του αρχοντικού (24940 22040) ή στον ίδιο τον «χαρτογράφο» (6947840184) για περισσότερες οδηγίες.

γράφει ο Γιώργος Αδαμόπουλος