Ένα Χαρούμενο Νεκροταφείο! (Ρουμανία)


Μπορεί ανά την υφήλιο ο θάνατος να εκλαμβάνεται ως κάτι το αρνητικό –όταν μάλιστα πρόκειται για φιλικά πρόσωπα να οδηγεί στο θρήνο– όχι όμως και για ένα μικρό χωριό της Ρουμανίας, για τους κατοίκους του οποίου αποτελεί το δρόμο προς έναν καινούργιο κόσμο. Μάλιστα φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρη τη διαφορετική τους αυτή αντίληψη και στο τοπικό νεκροταφείο, το οποίο και έχει λάβει τη ονομασία Happy Cemetery (χαρούμενο νεκροταφείο).

Τι το διαφορετικό όμως έχει; Εδώ τα ταφικά μνημεία δεν είναι μουντά και πένθιμα αλλά γεμάτα με ζωντανά χρώματα, αναπαραστάσεις με αισιόδοξα μηνύματα, επιγραφές με έντονο το ρουμανικό χιούμορ. Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί το χώρο θα δει 800 και πλέον ταφόπλακες ζωγραφισμένες με την τοπική παραδοσιακή αισθητική (κατασκευασμένες από το 1935 και έπειτα από τον ντόπιο καλλιτέχνη Ioan Stan Patras) να φέρουν πάνω τους όχι μία στενάχωρη φωτογραφία του νεκρού αλλά αναπαραστάσεις από τις καλύτερες στιγμές της επίγειας ζωής του, ενώ μηνύματα γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο (σαν να τα έχει γράψει δηλαδή ο νεκρός) συμπληρώνουν τη σουρεαλιστική αίσθηση: «Ένας κακός άνδρας με πυροβόλησε στην πλάτη!», «Τώρα θα σου πω κάτι καλό, τρελαίνομαι για την plum tuica (τοπικό brandy), την έπινα με φίλους στην pub και συνήθιζα να ξεχνώ γιατί βρισκόμουν εκεί!».
Θέλετε λοιπόν να δείτε από κοντά το μοναδικό Χαρούμενο Νεκροταφείο παγκοσμίως; Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε στη Ρουμανία (αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο) και να κατευθυνθείτε βορειοδυτικά στα σύνορα με την Ουκρανία. 25 χιλιόμετρα μακριά από την τουριστική πόλη Vadu Izei βρίσκεται το χωριό Sapanta (οικισμός με ιστορία από τον 14ο αιώνα), όπου ρωτώντας τους ντόπιους θα σας οδηγήσουν στο Cimitirul Vesel (στα ρουμανικά) που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.