Το Χωριό των Γκράφιτι! (Iταλία)


Ένα ιδιαίτερα όμορφο -αν και καθ’ όλα παράξενο- φεστιβάλ λαμβάνει χώρα αδιάκοπα από το 1960 κάθε δύο χρόνια στη μικρή πόλη Dozza της Ιταλίας. Ο λόγος για το Biennale d’Arte Muro Dipinto, κατά το οποίο δεκάδες καλλιτέχνες “βανδαλίζουν” τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών του μεσαιωνικού αυτού οικισμού!
Αποτέλεσμα; Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περισσότερες από 90 νωπογραφίες στα δρομάκια του, δίχως αντίτιμο φυσικά. Σύμφωνα με την ιταλική καλλιτεχνική “αριστοκρατία” τα έργα που παράγονται είναι τόσο ποιοτικά που θα μπορούσαν άνετα να εκτίθενται σε κάποιο μουσείο. Επομένως, δεν είναι κρίμα να καταστρέφονται κάθε τόσο δίνοντας τη θέση τους σε νέα; “Η τέχνη πρέπει να εξάπτει τα ανθρώπινα συναισθήματα και γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται!” απαντούν οι ντόπιοι που δεν δίστασαν να μπογιατίσουν πλήθος εξαίρετων έργων κατά το παρελθόν.
Αν τύχει λοιπόν να βρεθείτε στη γείτονα χώρα με διάθεση παράξενου ταξιδιώτη, ταξιδέψτε έως τη Μπολόνια και από εκεί με λεωφορείο έως την Ίμολα (διαδρομή μίας ώρας). Στη συνέχεια, πάρτε το λεωφορείο για την Dozza όπου θα βρίσκεστε σε ένα 15λεπτο, ενώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δημαρχείο (0039 0542 678116) αν κάπου στο δρόμο χαθείτε.