Οι Πόλεις-Φαντάσματα του Chernobyl (Ουκρανία)


Όταν ακούτε τη λέξη Chernobyl τι σας έρχεται κατά νου; Σίγουρα όχι ο ιδανικός προορισμός για τουριστικές εξορμήσεις, έτσι δεν είναι; Και όμως, όταν τελειώσετε το παρόν κείμενο θα αρχίσετε να το σκέφτεστε!
Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν ο Πυρηνικός Σταθμός του Chernobyl ανατινάχθηκε απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα ραδιενέργεια. Μάλιστα, τα θανατηφόρα χημικά σύντομα έφτασαν σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. Γιατί επομένως να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή; Μα φυσικά για τις πόλεις φαντάσματα γύρω της!

Ας πάρουμε για παράδειγμα την πόλη Pripyat, μία από τις πρώτες που εκκενώθηκαν όντας μόλις τρία χιλιόμετρα από τον σταθμό (με πληθυσμό 50.000 κατοίκων). Είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια αργότερα δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να περπατήσει σε μία πόλη της Σοβιετικής Ένωσης του 1986 με αφίσες της κομμουνιστικής προπαγάνδας να κρέμονται στους τοίχους, εγκαταλελειμμένα κτήρια, το σφυροδρέπανο να διακοσμεί τους κεντρικούς δρόμους περιμένοντας τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς που δεν έγιναν ποτέ, όλα τα ρολόγια να δείχνουν 11:55 (ώρα που έπεσε το ρεύμα στην πόλη) κ.λπ.
Σας κίνησα την περιέργεια; Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε έως το Κίεβο με 200-300 ευρώ στην τσέπη, όπου θα βρείτε πλήθος tour agencies για εκδρομές στις πόλεις-φαντάσματα που αναλαμβάνουν όλη τη γραφειοκρατία (θέλει κρατική άδεια για να επισκεφθείτε την περιοχή). Σε περίπτωση που το μικρό budget είναι το ζητούμενο επιλέξτε το Hostel Ukraine Kiev Backpackers (διοργανώνει εκδρομές με μεγάλα γκρουπ ρίχνοντας επιπλέον την τιμή), ενώ αν αναζητάτε πιο creepy καταστάσεις τη Lupine Travel, τη μοναδική εταιρία που προσφέρει διαμονή σε ξενοδοχείο του Chernobyl! Μόνο βιαστείτε, μιας και ήδη το παρακείμενο δάσος άρχισε να καταλαμβάνει τις πόλεις…


2 Responses
  1. Ανώνυμος Says:

    re malaka 9a pe9anoume apo leykemia boroume na pame mexri 19 xiliometra makria apo to chernobyl


  2. makis Says:

    μπορει καποιοσ κουμμουνιστης να θελει να αφτοκτονισει οποτε χαλαλι του εκτος αν κσερει οτι 9α πε9ανει και να λεει χεστο ασ πας