Δράκοντες σε Μνημείο της Κορέας (;!) (Θεσσαλονίκη)


Γνωρίζετε πως κάποτε Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Κορεατών; Πως επτά αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας ταξίδεψαν έως τη μακρινή Κορέα κατά το 1950 ώστε να βοηθήσουν την τότε κυβέρνηση στον Κορεατικό Πόλεμο; Και όμως, όχι μόνο φτάσαμε έως την άλλη άκρη του κόσμου αλλά τιμηθήκαμε και με 167 μετάλλια (κυρίως από την αεροπορία των ΗΠΑ). Δεν με πιστεύετε;

Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε έως το κέντρο της... Θεσσαλονίκης ώστε να βρείτε την απόδειξη που ζητάτε: ένα σπάνιο και “ξένο” για την ελληνική αισθητική μνημείο της Κορεατικής Κυβέρνησης προς τιμή των Ελλήνων που συμμετείχαν στις τότε επιχειρήσεις. Λέοντες, δράκοι, ανατέλλοντες ήλιοι, τα 4 σύμβολα της δημιουργίας της φύσης (πυρ, ύδωρ, αέρας και γη) κ.ά. στέκουν ανάγλυφα πάνω στην κεντρική κολόνα του μνημείου, ενώ στις 4 μαρμάρινες στήλες που την περιτριγυρίζουν αναγράφονται στοιχεία για αυτή την άγνωστη ιστορική στιγμή.
Σας κινήσα την περιέργεια; Δεν έχετε παρά να περπατήσετε έως τον Λευκό Πύργο και από εκεί να κινηθείτε παραλιακά προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Αφού περάσετε το μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” και πριν να φτάσετε στον Ναυτικό Όμιλο, θα δείτε το μνημείο στο αριστερό σας χέρι περιτριγυρισμένο από πράσινο, ανάμεσα από την παραλιακή οδό και τη θάλασσα. Εναλλακτικά, εφόσον 15-20 λεπτά χαλαρής πεζοπορίας σαν φαίνονται βουνό, μπορείτε να ανεβείτε σε ένα από τα πολλά αστικά λεωφορεία που διασχίζουν την παραλιακή οδό (π.χ. 5, 6, 8, 33 κ.ά) και να κατεβείτε στη στάση μετά το ξενοδοχείο.
Α, και καλή τύχη στον... αποσυμβολισμό του!