Οι Λίμνες των Δράκων (Ήπειρος)


Για το θέμα της ύπαρξης ή όχι δράκων έχουν γραφτεί τόμοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, η μελέτη των οποίων απαιτεί μήνες αφοσίωσης. Αν όμως αναζητείτε απάντηση στο παλαιό αυτό ερώτημα και ο χρόνος δεν σας περισσεύει, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την απλή και γρήγορη λύση που προτείνουν οι Ηπειρώτες: επισκεφθείτε τις Δρακολίμνες της περιοχής τους!

Ο λόγος φυσικά για τις Δρακολίμνες της Ηπείρου, δύο αλπικές λίμνες όπου ζουν μικροσκοπικά αμφίβια γνωστά και ως αλπικοί Τρίτωνες. Τα Triturus alpestris, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος σαύρας που θυμίζει μικρό… δράκο! Είτε μέσω μύθων είτε μέσω επιστημονικών ερευνών (όπως π.χ. αυτή του Πανεπιστημίου της Λιέγης) μπορείτε να συγκεντρώσετε αρκετές πληροφορίες για τους τρίτωνες, ο καλύτερος όμως τρόπος για να τους γνωρίσετε είναι να επισκεφθείτε μία από τις λίμνες.
Η πρώτη –και γνωστότερη– Δρακολίμνη βρίσκεται στην οροσειρά Τύμφη και σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Η επίσκεψη απαιτεί 4 ώρες πεζοπορίας (3 ώρες για το καταφύγιο του Άστρακα) από το Μικρό Πάπιγκο των Ζαγοροχωριών, χωριό κτισμένο μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, και θεωρείται εύκολη λόγω του πολύ καλά σημαδεμένου ορειβατικού μονοπατιού Ο3.
Η δεύτερη –και σχετικά άγνωστη– λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150 μ. στο βουνό Σμόλικας (το δεύτερο ψηλότερο όρος της Ελλάδας). Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω του μονοπατιού Ο3 και διαρκεί επίσης 4 ώρες, από το χωριό Παλιοσέλι (29 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα). Αν επιλέξετε τη δεύτερη λίμνη, μην αμελήσετε να διανυκτερεύσετε στο καταφύγιο Σμόλικας, ένα από τα πιο καινούργια πανελληνίως.

Φωτογραφίες: Ρίτα Παπαγεωργίου