Στο Παζάρι των Μαγισσών (Βολιβία)


Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τη μαγεία με κάποια ευρωπαϊκή μεσαιωνική πόλη γεμάτη μυστήριο (Πράγα, Λονδίνο κ.ά.), εντούτοις οι σύγχρονοι μάγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν μιας και το μεγαλύτερο παζάρι μαγείας βρίσκεται σήμερα σε μία πόλη της… λατινικής Αμερικής! Ο λόγος για τη La Paz, πρωτεύουσα της Βολιβίας με ένα εκατομμύριο κατοίκους, η οποία μάλιστα αποτελεί τη ψηλότερη πρωτεύουσα παγκοσμίως (με υψόμετρο 3.400 μέτρων)!

Πιο συγκεκριμένα, το Mercado de Hechiceria ή Mercado de las Brujas (όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) είναι ένα δίκτυο μικρών μαγαζιών πάνω στις πετρόκτιστες οδούς (calle στα βολιβιανά) Jiminez και Linares, στο κομμάτι τους που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Sagarnaga και Santa Cruz. Στο εσωτερικό των καταστημάτων θα συναντήσετε ένα πλήθος μάγων, αστρολόγων και μελλοντολόγων που ζουν και εργάζονται εκεί, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε οποιοδήποτε απαραίτητο υλικό για τελετουργικά Βολιβιανής κυρίως μαγείας όπως αποξηραμένα έμβρυα Λάμα ή άλλα ζώα, φτερά από κουκουβάγιες, πέτρινα ομοιώματα, φυλαχτά κ.ά.
Το πώς θα τα χρησιμοποιήσετε όλα αυτά είναι άλλο θέμα! Όπως και να’ χει, για όσους έχουν ανάγκη τη μαγεία όμως δεν γνωρίζουν να την εξασκούν, υπάρχει πλήθος «ειδικών» που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αμοιβή, όπως για παράδειγμα το κατάστημα Goya στην οδό Jimenez (φίλτρα και βότανα) ή ο Pedro Victor Luina Castro στην οδό Sagarnaga (προβλέπει το μέλλον «διαβάζοντας» φύλλα κακάο)!
Αν και οι τιμές στο παζάρι είναι εξαιρετικά χαμηλές, εντούτοις ένα ταξίδι στη Βολιβία κοστίζει για κάθε ευρωπαίο. Ένα καλό σημείο πάντως για να αναζητήσετε φθηνά εισιτήρια και ξενοδοχεία είναι η ιστοσελίδα www.boliviaweb.com.