Ένα Κάστρο από Χιόνι! (Φινλανδία)


Στο βόρειο κομμάτι της Ευρώπης, στην παραλία του Gulf of Bothnia της πόλης Kemi της Φινλανδίας, βρίσκεται το Μεγαλύτερο Κάστρο από Χιόνι στον Κόσμο όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Ναι, το ξέρω ότι ο τίτλος του παραείναι περιγραφικός, όμως οφείλω να προσθέσω ότι είναι και κυριολεκτικός (για το “μεγαλύτερο” μόνο δεν γνωρίζω, μιας και είναι η πρώτη φορά που συναντάω κάστρο από χιόνι).

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1996 σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα ώστε να χωράει στο εσωτερικό του εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα αλλά και ένα concert hall! Το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που σύντομα καθιερώθηκε ως ετήσιο φαινόμενο στην περιοχή: κάθε Δεκέμβριο ένα κάστρο κτίζεται και παραμένει στη θέση του μέχρι να λιώσουν τα χιόνια, συνήθως κάπου στο Μάρτιο του επόμενου έτους!
Κουφό; Που να ακούσετε και τι πληροφορίες μου έχουν δώσει οι ντόπιοι για το κάστρο που κτίζουν φέτος. Σκοπεύουν μέχρι και εκκλησία να έχουν στο εσωτερικό του!
Αισθάνεστε λοιπόν αρκετά Παράξενος Ταξιδιώτης για να περάσετε έναν κατάλευκο χειμώνα (μιας και στην Ελλάδα μήνα Νοέμβριο ακόμα παραθερίζαμε); Δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε προς τη μικρή φινλανδική πόλη, ανάμεσα στις μεγαλύτερες Oulu και Rovaniemi. Ακριβής διεύθυνση δυστυχώς δεν υπάρχει, μιας και κάθε χρόνο το κάστρο λιώνει και κτίζεται από την αρχή, οπότε σημειώστε ένα τηλέφωνο (0 16 259 822). Η είσοδος στο κάστρο σαφώς και είναι δωρεάν, όμως οι υπηρεσίες στο εσωτερικό του κοστίζουν όπως θα περίμενε κανείς.