Το Χωριό των Τρωγλοδυτών (Γαλλία)


Στην επαρχιακή Γαλλία, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μικρής πόλης Saumur, ορθώνεται ένας ιδιαίτε-ρα παράξενος προορισμός, το Χωριό των Τρωγλοδυτών, ένας υπόγειος οικισμός κάτω ακριβώς από το χωριό Rochemenier, αλλά διπλάσιος σε έκταση!

Περισσότερες από 40 φάρμες και 250 δωμάτια (μεταξύ άλλων υπνοδωμάτια, αχυρώνες, τουαλέτες, κουζίνες, σαλόνια, κ.λπ.) κτίστηκαν μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, σε μία εποχή που στην κεντρική Ευ-ρώπη το σκάψιμο ήταν κατά πολύ φθηνότερο απ’ ότι το κτίσιμο. Κάπως έτσι, Γάλλοι αγρότες επέλε-ξαν να κτίσουν την οικία τους σκάβοντας, αναζητώντας παράλληλα νερό για τις καλλιέργειες τους αλλά και αντιπυρική προστασία για την περιουσία τους!
Για να επισκεφτείτε τη μικρή αυτή υπόγεια πολιτεία, πρέπει να κατευθυνθείτε προς την πόλη Douéla-Fontaine, από εκεί 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά προς την πόλη Louresse και τέλος 1 χιλιόμετρο βορει-οανατολικά έως το Rochemenier. Αν τελικά τα καταφέρετε, με ή χωρίς τηλεφωνική βοήθεια (02 41 59 18 15), θα περιηγηθείτε σε 20 περίπου δωμάτια, μία υπόγεια φάρμα με ζώα, καθώς και ένα υπόγειο εκκλησάκι. Μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε του θάμνους που φυτρώνουν ανάποδα, μιας και πλέον βρίσκεστε κάτω από το έδαφος!