Άρτος και... Εκθέματα! (Αμφίκλεια)

Ιδιαίτερα μουσεία αφιερωμένα σε αρχαιότητες υπάρχουν αρκετά ανά την υφήλιο, το ίδιο και μουσεία αφιερωμένα σε απολιθώματα. Έως και μουσείο καπνού συνάντησε ο παράξενος ταξιδιώτης στο ταξίδι του, όμως μουσείο αφιερωμένο στο… ψωμί (;!) είναι κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί ότι υπάρχει!

Ο λόγος για ένα μικρό και άκρως πρωτότυπο μουσείο στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας, πρωτεύουσας του ομώνυμου δήμου της Φθιώτιδας, που παρουσιάζει στο εσωτερικό του την ιστορία και τα είδη του ψωμιού, τον τρόπο παρασκευής του, τα έθιμα που το περιβάλλουν κ.ά. Γιατί όμως το πρώτο (και πιθανόν μοναδικό) μουσείο άρτου σε ολόκληρη την Ελλάδα άνοιξε στη μικρή αυτή κωμόπολη; Ο λόγος απλός: η περιοχή έχει μεγάλη παράδοση στην αρτοπαρασκευή και από το 1984 διοργανώνεται εκεί η τριήμερη Γιορτή του Ψωμιού (20-22 Νοεμβρίου) συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.
Αν θέλετε και εσείς λοιπόν να γνωρίσετε την ιστορία της πιο διάσημης τροφής στον πλανήτη, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Μουσείο Άρτου κάνοντας πρώτα ένα τηλέφωνο στο 22340 23044 (ωράριο λειτουργίας υπάρχει, όμως λόγω μικρής προσέλευσης επισκεπτών δεν τηρείται αυστηρά). Απλά ταξιδέψτε οδικός έως την Λειβαδιά και από εκεί συνεχίστε στον παλιό δρόμο προς τη Λαμία, όπου σύντομα θα συναντήσετε την Αμφίκλεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να φθάσετε στην κωμόπολη με τρένο.

Γιώργος Αδαμόπουλος