Οπλοστάσια σε Ορθόδοξη Εκκλησία (Σερβία)


Μία εξαιρετικά σπάνια και αλλόκοτη εκκλησία εντόπισε ο φακός του Παράξενου Ταξιδιώτη στη κοντινή Σερβία. Ο λόγος για την εκκλησία Ruzica, έναν μικρό ναό που φέρει πολυέλεους φτιαγμένους από... κάλυκες σφαιρών, σπαθιά και κομμάτια κανονιών!
Παραξενευτήκατε; Σας κατανοώ μιας και σε έναν τόπο προσευχής το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να συναντήσεις είναι αντικείμενα θανάτου και πολέμου. Για ακόμα μία φορά όμως η ιστορία είναι το μυστικό για να λύσουμε το “μυστήριο”.
Το κτήριο που στεγάζει σήμερα το ναό χρησιμοποιούνταν για περισσότερα από 100 χρόνια από τους Τούρκους κατακτητές ως αποθήκη πυρομαχικών (κατά τον 18ο αιώνα), ενώ μεταξύ 1867 και 1869 μετατράπηκε σε στρατιωτική εκκλησία. Κατά τους βομβαρδισμούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ώστε το 1925 να χτιστεί ξανά από την αρχή. Τότε ήταν που Σέρβοι στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό Άγγλων και Αμερικανών στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης βρήκαν το χρόνο ώστε να κατασκευάσουν τους αλλόκοτους αυτούς πολυέλεους.
Κάπως έτσι, σε κοντινή απόσταση από το Βελιγράδι κτίστηκε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολεμικής τέχνης παγκοσμίως, αλλά και ένας από τους must προορισμούς του Παράξενου Ταξιδιώτη. Εφόσον έχετε τη διάθεση και το χρόνο (γιατί το κόστος για ένα τέτοιο ταξίδι με τρένο είναι σχετικά μικρό) δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε έως τη Σέρβικη πρωτεύουσα και από εκεί να κατευθυνθείτε προς το πασίγνωστο κάστρο Kalemegdan. Όταν φτάσετε στην πόλη απλά ρωτήστε μιας και υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να φτάσετε στο σημείο (αποφύγετε το αυτοκίνητο λόγω περιορισμένου και ακριβού parking), ενώ όταν εισέλθετε στο μεσαιωνικό οχυρό αναζητήστε τις πινακίδες για τον ναό Ruzica.