Marx και Engels XXLarge! (Γερμανία)


"Την επόμενη φορά όλα θα είναι διαφορετικά..."
Ο ένας κάθεται με τα χέρια του να ακουμπούν πάνω στα πόδια του, ενώ ο άλλος στέκεται όρθιος δίπλα στον πρώτο. Και οι δύο φαίνονται κάπως... "ανήσυχοι".
Όχι, η παραπάνω αναφορά δεν αφορά ανθρώπους (ή γενικά κάτι "ζωντανό"). Ο λόγος για το το μνημείο του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Τα αγάλματα των "πατέρων του σοσιαλισμού" δημιουργήθηκαν από τον Ludwig Engelhart το 1986 και από τότε κοσμούν το κέντρο ενός πάρκου. Αμέσως μετά τη γερμανική επανένωση του 1989, το ρητό "Την επόμενη φορά όλα θα είναι διαφορετικά..." χαράχθηκε πάνω σε αυτό το μνημείο.
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και αξιοθαύμαστο μνημείο. Ο Ένγκελς ξεπερνάει τα 3 μέτρα ύψος με συνέπεια όταν ο ταξιδώτης παρατηρεί από κοντά το άγαλμά του να φαίνεται... νάνος μπροστά του! Ανάλογες είναι και οι διαστάσεις του Μαρξ.
Το μνημείο αυτό βρίσκεται σε ένα πάρκο, ακριβώς απέναντι από τον -ύψους 365 μέτρων- πύργο Tele-Cafe Fernehturm (το ψηλότερο κτίριο στο Βερολίνο) και απέναντι από το δημαρχείο της πόλης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Alexanderplatz, ανάμεσα στις οδούς Spandauer, Rathauss και Karl-Liebknecht.