Που στον Διάολο είναι ο Ματ; (Παράξενοι Ταξιδιώτες 1)


Σκεφτείτε έναν άνθρωπο που παράτησε τη δουλειά του και άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο απλά και μόνο για να... χορέψει -κάκιστα- σε όσες χώρες οι οικονομίες του το επέτρεπαν. Η "ταξιδιωτική του παραξενιά" όμως σύντομα κέντρισε το ενδιαφέρον μία μεγάλη εταιρία παραγωγής τσίχλας και έκτοτε ταξιδεύει με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Ο λόγος για τον Matt Harding, έναν γνήσιο σύγχρονο παράξενο ταξιδιώτη που μας έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουμε αυτή τη νέα κατηγορία κειμένων στο www.strangler.gr, με απώτερο στόχο να αποτείνουμε φόρο τιμής σε όλους τους μοναδικούς ταξιδιώτες που η "παραξενιά" τους τους "στοίχισε" μία θέση στην ταξιδιωτική ιστορία...


O Matt Harding στο Mumbai της Ινδίας, λίγο πριν τα γυρίσματα του χορού του.

(Ελεύθερη μετάφραση από την ιστοσελίδα του Matt)
Ήταν Φεβρουάριος του 2003, όταν ο Matt παραιτήθηκε από τη δουλειά του στο Brisbane της Αυστραλίας και χρησιμοποίησε όλες τις οικονομίες του για να περιπλανηθεί στην Ασία. Εξ αρχής έφτιαξε την ιστοσελίδα www.wherethehellismatt.com ώστε να κρατάει ενήμερους συγγενείς και φίλους για το που ακριβώς βρισκόταν.
Λίγους μήνες αφότου ξεκίνησε το ταξίδι του, ένας σύντροφος στο ταξίδι του πέταξε την ιδέα ενόσω βρίσκονταν στο Hanoi και τραβούσαν φωτογραφίες στην περιοχή: "Έι... γιατί δεν στέκεσαι εκεί πέρα κάνοντας αυτόν τον χορό; Θα σε καταγράψω σε βίντεο!" Φυσικά αναφερόταν σε ένα συγκεκριμένο χορό που έκανε ο Matt, το μοναδικό στην ουσία που ήξερε να κάνει και στον οποίο δεν ήταν καθόλου καλός. Όπως και να' χει, η ιδέα του φίλου του αποδείχθηκε πολύ καλή.
Μερικά χρόνια αργότερα κάποιος βρήκε το βίντεο online και το πέρασε σε κάποιον άλλον, ο οποίος το έστειλε σε έναν τρίτο και ούτω καθ' εξής. Πλέον, ο Matt ήταν κάτι σαν διασημότητα, γνωστός ως "Εκείνος που χορεύει στο internet; Όχι, όχι αυτός, ο άλλος. Όχι, ούτε αυτός. Θα σου στείλω το link του βίντεο. Είναι αστείο!".
Η αντίδραση στο πρώτο βίντεο που είχε ανεβάσει ο Matt τράβηξε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Stride gum, μίας εταιρίας παρασκευής τσίχλας. Ρώτησαν λοιπόν τον Matt αν ενδιαφερόταν να κάνει ακόμα ένα ταξίδι, αυτή τη φορά τον γύρο του κόσμου, ώστε να κάνει ένα νέο βίντεο. Αμέσως τους ρώτησε αν θα κάλυπταν τα έξοδα. Η απάντηση ήταν θετική.
Κάπως έτσι, το 2006 ο Matt ξεκίνησε ένα 6μηνο ταξίδι σε 39 χώρες και σε όλες τις 7 ηπείρους, κατά τη διάρκεια του οποίου χόρεψε και μάλιστα πολύ! Το δεύτερο βίντεο έκανε τον Matt ακόμα πιο "κάτι σαν διάσημο". Στην πραγματικότητα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Ιούλιου του 2006 θα μπορούσες να τον πεις και ημιδιάσημο!
Ο χρόνος πέρασε, τα βίντεο ξεχάστηκαν, όταν ο Matt επισκέφτθηκε τα γραφεία της Stride gum ξανά το 2007 με μία άλλη ιδέα. Συνειδητοποίησε ότι ο κάκιστος χορός του δεν ήταν και τόσο ενδιαφέρον, όμως πως άλλοι άνθρωποι ήταν πολύ καλύτεροι στο να "χορεύουν χάλια". Τους έδειξε μάλιστα το email του, το οποίο ήταν γεμάτο από emails από όλο τον κόσμο. Οπότε τους πέταξε την ιδέα: να κάνει για ακόμα μία φορά το γύρο του κόσμου, καλλώντας όμως όλους όσους του στείλαν email να χορέψουν μαζί του μπροστά στην κάμερα. Η Stride gum συμφώνησε και το αποτέλεσμα ήταν ένα εξαιρετικό βίντεο αυτή τη φορά!



Σχετικά με τον Matt:
Σήμερα ζει στο Seattle της Washnigton (ΗΠΑ) μαζί με την κοπέλα του -την Melissa- και το σκυλί του -τον Sydney. Δεν έχει πραγματική δουλειά από την εποχή που συνεργάστηκε με τη Stride gum, όχι γιατί δεν του αρέσει να δουλεύει αλλά διότι δεν αντέχει να είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται κάθε μέρα στο ίδιο σημείο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση πλούσιος, ούτε έχει κάποιο μαγικό μυστικό του πως να ταξιδεύεουμε φθηνά. Το κάνει λίγο πολύ όπως όλος ο κόσμος.
Από μικρός ήταν κακός μαθητής και δεν κατάφερε να πάει σε κάποιο κολέγιο. Όταν μεγάλωσε ανακάλυψε πως κανένας ουσιαστικά δεν νοιάζει για το αν πήγε ή όχι σε κολέγιο.
Όταν ήταν μικρός μπορούσε να "κρεμάσει" ταυτόχρονα 7 κουτάλια πάνω στο πρόσωπο του. Δυστυχώς, όσο μεγάλωνε το πρόσωπο του γινόταν ακατάλληλο για το "κρέμασμα" των κουταλιών.

Σχετικά με το βίντεο:
Το αρχικό βίντεο του Matt είχε γίνει γνωστό χάρη σε πολλά emails που στάλθηκαν άγνωστους ανθρώπους που το πρότειναν σε φίλους. Τότε έπεσε στην αντίληψη της Stride Gum, η οποία ήταν χορηγός στο επόμενο ταξίδι του. Το βίντεο ονομάζεται "
Where The Hell Is Matt?" (ελλ. Που στο Διάολο είναι ο Ματ;) και εμφανίστηκε στο YouTube το 2006 παρουσιάζοντας τον Matt να προσπαθεί να χορέψει οπουδήποτε, από το Angkor Wat έως τη Σιβηρία. Σύντομα, συμβατικά ΜΜΕ τον πρόσεξαν και αναμετάδωσαν συνεντεύξεις, μεταξύ αυτών ήταν και τα προγράμματα Jimmy Kimmel Live, to the Today Show, ενώ επιλέχθηκε ακόμα και στις 40 Μεγαλύτερες Διασημότητες του Διαδικτύου του καναλιού VH1.
1 Response
  1. Θέλετε να μάθετε γιατί ο Matt δεν χόρεψε στον Παρθενώνα; Η αλήθεια είναι ότι χόρεψε, όμως οι Έλληνες φύλακες τον "μάζεψαν" προτού ολοκληρώσει το βίντεο που ήθελε να τραβήξει!
    Για του λόγου το αληθές, δείτε αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=tT8jA_pps3o και πιο συγκεκριμένα το διάστημα από το 3:43 έως το 3:49!
    Αθάνατη Ελλάδα... ούτε παράξενους ταξιδιώτες δεν είσαι ικανή να "τραβήξεις" σωστά για τουρισμό.