Μία Θαμμένη Εκκλησία! (Δανία)


Ο Hans Christian Andersen την αποκάλεσε «Πομπηία του Skagen» και δεν έκανε λάθος. Ονομάζεται Den Tilsandele Kirke ή αλλιώς Θαμμένη Εκκλησία της Δανίας και βρίσκεται δυτικά της πόλης Skagen, στη βορειότερη άκρη της Γιουτλάνδης.
Ανάμεσα στη θάλασσα και το Gl. Landevej υπάρχουν αρκετοί αμμόλοφοι μέσα- στην κυριολεξία- από τους οποίους ξεπροβάλει η κορυφή ενός καμπαναριού (;!), ότι δηλαδή απέμεινε πάνω από την επιφάνεια της γης από μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της περιοχής!

Κτίστηκε τον 14ο αιώνα και εξαρχής αφιερώθηκε στον προστάτη άγιο των ναυτικών. Από τον 16ο αιώνα άρχισε σταδιακά να καλύπτεται από άμμο, τον 18ο αιώνα οι πιστοί έπρεπε πλέον να σκάβουν για να μπουν στο εσωτερικό του, ενώ το 1795 έκλεισε με βασιλική διαταγή και σύντομα καλύφτηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Σήμερα, εν έτη 2007 το δάπεδο της εκκλησίας βρίσκεται περίπου 5 μέτρα κάτω από τη γη!
Εξαιτίας του ότι δεν είναι εύκολο να τη βρείτε, αν ποτέ το προσπαθήσετε μην αμελήσετε να πάρετε πρώτα τηλέφωνο στο σχετικό γραφείο της εκκλησίας, στο 98 44 43 71.