Γεύμα Πίσω από τα.. Σίδερα! (Ιταλία)


Μια μοναδική εμπειρία έχει την ευκαιρία να ζήσει ο (πραγματικά παράξενος) ταξιδιώτης που θα βρεθεί στην πόλη Volterra, στην επαρχία της Τοσκάνης, στη βόρεια Ιταλία. Στη συγκεκριμένη πόλη λειτουργεί μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, η Fortezza Medicea, η οποία όμως δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους τυχερούς (;) να απολαύσουν ένα μοναδικό δείπνο σε ένα εστιατόριο που λειτουργεί μέσα στο χώρο της φυλακής! Και σαν να μην έφτανε αυτό, το φαγητό ετοιμάζεται και σερβίρεται από τους ίδιους τους τρόφιμους, οι οποίοι για μερικά βράδια κάθε μήνα εργάζονται ως σερβιτόροι και μάγειρες, χωρίς να έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τους ελεύθερους συναδέλφους τους!

Το δείπνο σερβίρεται στο εσωτερικό ενός παλαιού παρεκκλησίου της φυλακής, υπό το φως των κεριών. Οι επισκέπτες, αφού περάσουν από μια σειρά ελέγχων και παραδώσουν όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που έχουν μαζί τους, τα κινητά και τις τσάντες τους, κάθονται στα τραπέζια και δίνουν την παραγγελία τους. Το μενού περιλαμβάνει μακαρονάδα, τόνο, σαλάτα και άλλα γευστικά εδέσματα, μαγειρεμένα από τους ίδιους τους τρόφιμους. Όπως θα περίμενε κανείς, τα μεταλλικά σκεύη απαγορεύονται κι έτσι οι επισκέπτες τρώνε χρησιμοποιώντας πλαστικά πηρούνια και μαχαίρια. Οι περισσότεροι δηλώνουν πως το φαγητό είναι εξαιρετικό, πράγμα εξαιρετικά ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως οι σεφ του "καταστήματος" βρίσκονται στη φυλακή για σοβαρά εγκλήματα όπως συμμετοχή στη μαφία, ανθρωποκτονίες και εκβιασμούς.

Φυσικά, η παρουσία της αστυνομίας στο χώρο κάθε άλλο παρά διακριτική είναι. Δεκάδες φρουροί επιτηρούν τους τρόφιμους που εργάζονται στην κουζίνα, υποχρεώνοντας τους να δουλεύουν μόνο με τα απολύτως απαραίτητα σκεύη. Για να χρησιμοποιήσει μαχαίρι κάποιος σεφ πρέπει να ζητήσει άδεια από έναν φρουρό, ενώ ακόμα και ο πιανίστας (που έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία) βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση. Οι τρόφιμοι πάντως είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, αφού αφενός βλέπουν το ιδιότυπο αυτό εστιατόριο ως ευκαιρία για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν και μια σημαντική "προυπηρεσία"που θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά μόλις αφεθούν ελεύθεροι.
Αν κι εσείς θέλετε να νιώσετε λίγο σαν Michael Scofield που δειπνεί στη Fox River, και μάλιστα χωρίς να διαπράξετε κάποιο έγκλημα, μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 011-39/058-886-099. Το δείπνο δε θα σας κοστίσει παραπάνω από 30-35 ευρώ το άτομο αλλά θα πρέπει να κλείσετε τραπέζι τουλάχιστον δύο μήνες πριν, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. Επιπλέον, θα πρεπει να σας δωθεί και ειδική άδεια από το Ιταλικό Υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου να καταφέρετε να επισκεφθείτε το μοναδικό αυτό εστιατόριο. Τίποτα από αυτά βέβαια δε θα μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε έναν πραγματικό παράξενο ταξιδιώτη. Άλλωστε, το όλο εγχείρημα θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε με άλλο μάτι το σωφρονιστικό σύστημα...