Πλοίο Μουσείο 380 Ετών! (Σουηδία)


Πριν 380 χρόνια περίπου, άνοιξε για πρώτη φορά (αλλά και τελευταία) τα πανιά του το πλοίο Βάσα, στο λιμάνι της Στοκχόλμης. Το πλοίο αυτό ανήκε στα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Στόλου και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη δυναστεία. Όμως, στο παρθενικό του ταξίδι ένα ισχυρός άνεμος το ανέτρεψε με αποτέλεσμα να βυθιστεί στα παγωμένα νερά της Στοκχόλμης παίρνοντας στο βυθό μαζί του τα 50 περίπου άτομα του πληρώματος.

333 όμως χρόνια μετά το πλοίο ξαναβγήκε στην επιφάνεια των σουηδικών νερών ύστερα από τον εντοπισμό του και την ανέλξυσή του και σήμερα αποτελεί έναν δημοφιλές προορισμό για τους επισκέπτες της σκανδιναβικής χώρας αφού το πλοίο Βάσα έχει μεταμορφωθεί σε μουσείο!
Αποτελεί, θα λέγαμε, μια χρονομηχανή, μία ζωντανή αναπαράσταση των πλοίων της εποχής εκείνης μιας και το Βάσα είναι το μοναδικό πλοίο του 17ου αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο που διατηρείται ως τις μέρες μας! Επίσης, μαζί με το πλοίο ανασύρθηκαν πολλά ξύλινα και γλυπτά αντικείμενα που αναπαριστούν λιοντάρια, βιβλικούς ήρωες, αρχαίες ελληνικές θεότητες, κ.ά., και αποτελούν σήμερα εκθέματα του μουσείου.
Το μουσείο Βάσα αποτελεί τον πιο δημοφιλές προορισμό σε ολόκληρη την Σκανδιναβία(!) και σίγουρα ο Παράξενος Ταξιδιώτης το συγκαταλέγει ανάμεσα στα πιο must πράματα που πρέπει να επισκεφτείτε!
Αν, λοιπόν, θελήσετε να βρεθείτε πάνω στο κατάστρωμα ενός αυθεντικού πλοίου του 17ου αίωνα και να ζήσετεε από κοντά ... "ιστορικές στιγμές" δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την Στοκχόλμη στη Σουηδία. Το μουσείο βρίσκεται στο νησί Djurgården, αφού διασχίσετε τη
Γέφυρα Djurgårdsbron, στο δεξί σας χέρι. Η απόσταση με τα πόδια από την κεντρική στάση (Stockholm C) είναι 30 λεπτά, ενώ από τη σταθμό Karlaplan Tunnelbana η απόσταση είναι 10 λεπτά. Λεωφορείο αρ. 47 ή 69 από την κεντρική στάση (Stockholm C) ή το Sergels Torg Λεωφορείο αρ. 44 από το Karlaplan Φέριμποουτ από Slussen/Gamla Stan.

Ώρες λειτουργίας
2 Ιανουαρίου – 31 Μαΐου και 1 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου
10.00 π.μ. - 5.00 μ.μ., Τετάρτες 10.00 π.μ.- 8.00 μ.μ.
1 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 8:30 π.μ.- 6.00 μ.μ.
Κλειστά την 1η Ιανουαρίου, 23-25 Δεκεμβρίου και την
31η Δεκεμβρίου

Είσοδος
Ενήλικες SEK 95
Παιδιά (ηλικίας από 0 έως 18 ετών) SEK 0
Φοιτητές (απαραίτητη η επίδειξη του δελτίου ταυτότητας) SEK 50
Η ξενάγηση στους χώρους του μουσείου στην αγγλική γλώσσα γίνεται
πολλές φορές την ημέρα.
Για ξεναγήσεις γκρουπ μεγαλύτερων των 9 ατόμων, θα πρέπει να
προηγηθεί ενημέρωση.
Η ταινία για το πλοίο Βάσα προβάλλεται κάθε μέρα, ανά μία ώρα, με
αγγλικούς υποτίτλους.
Για προβολή της ταινίας σε άλλες γλώσσες, θα πρέπει να υπάρχει
προηγούμενη ειδοποίηση/ζήτηση.
Ε-mail για κρατήσεις: bokningen.vasa@maritima.se

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.vasamuseet.se .