Memento Mori: 160 Μούμιες και Μία Κηδεία! (Ουγγαρία)


Ήταν το 1994 όταν κατά τις εργασίες ανακαίνισης μίας εκκλησίας, εργάτες ανακάλυψαν μία παμπάλαια κρύπτη που περιείχε κάτι περισσότερο από 160 μούμιες! Σήμερα, οι περισσότερες εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε ένα υπόγειο στην πλατεία μίας μικρής ουγγρικής πόλης, το οποίο και ανακαινίσθηκε σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο για χάρη των νέων του κατοίκων.


Αν επισκεφθείτε λοιπόν ποτέ την Ουγγαρία και ταξιδέψετε 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βουδαπέστης (στην ανατολική πλευρά του Δούναβη) αναζητήστε το στην οδό Marcius 15 ter 19 στην πόλη Vacs, στην ανατολική πλευρά της κεντρικής της πλατείας. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε φυσικά μουμιοποιημένα σώματα μέσα σε καλαίσθητα φέρετρα, ζωγραφισμένα με διάφορους χρωματισμούς του μπλε, του ροζ και του κίτρινου, στολισμένα με υψηλής αισθητικής αναπαραστάσεις αγγέλων, λουλουδιών, κλεψυδρών, κ.λπ. Οι μούμιες, αν εξαιρέσεις τα μάτια τους που έχουν συρρικνωθεί, παραμένουν ανέπαφες όπως την ημέρα της κηδείας του 200 χρόνια πριν.
Η αλλόκοτη αυτή έκθεση παραμένει ανοικτή από Τρίτη έως Κυριακή (10 πμ. με 6 μμ.) με γενική είσοδο 250 ft, ενώ για οτιδήποτε χρειαστείτε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το 06-27 316-160.