Το Σχολείο των Σπηλαίων (Κίνα)


Ένα διαφορετικό σχολείο χτίζεται αυτήν την περίοδο σε ένα χωριό της επαρχία Guizhou στη νοτιοδυτική Κίνα.. ένα σχολείο των σπηλαίων, στην κυριολεξία! Προορίζεται για τα παιδιά της φυλής Miao, μία από τις 55 “μειονότητες” (αν και δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις έτσι μία φυλή με περισσότερα από 10 εκατομμύρια μέλη) αναγνωρισμένες από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και κτίζεται στο εσωτερικό μίας τεράστιας φυσικής σπηλιάς που όπως δήλωσε το πρακτορείο Reuters είναι «στο μέγεθος υπόστεγου αεροσκαφών» και διαμορφώθηκε έτσι στο διάβα των αιώνων από τους ανέμους, το νερό και τις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Κάπως έτσι, σήμερα το δημοτικό σχολείο Dongzhong (μετ. μέσα σε σπηλιά) έχει ήδη ένα κεντρικό κτήριο (δίχως σκεπή ακόμα), τα μαθήματα γίνονται εκτός αυτού σε ειδικούς χώρους εντός της σπηλιάς, ενώ έχουν κατασκευαστεί μέχρι και μπασκέτες από λεπτούς κορμούς δέντρων και πλάκες ξύλων για την ώρα της γυμναστικής.
Για να επισκεφθείτε το σχολείο πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε την κινεζική ή να βρείτε οδηγό που να τη γνωρίζει, ενώ η επίσκεψη -αν και όχι ανέφικτη- χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη. Ξεκινήστε επικοινωνώντας με την τοπική εφημερίδα Guizhou Daily (http://gzrb.gog.com.cn/) ή το τοπικό πανεπιστήμιο (http://www.gzu.edu.cn/) στην πρωτεύουσα της επαρχίας Guiyang, έχοντας πάντα στο νου ότι θέλει μεγάλες δόσεις παραξενιάς για να φέρετε εις πέρας το εν λόγω ταξίδι.