Μουσείο του Παράξενου και της Μαγείας (Παρίσι, Γαλλία)



Στον αριθμό 11 της οδού Saint-Paul, στο Παρίσι της Γαλλίας, βρίσκεται ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μουσείο: το Μουσείο του Παράξενου και της Μαγείας. Οργανωμένο από έμπειρους ταχυδακτυλουργούς, στο εσωτερικό του εκτίθενται πάνω από 3.000 αυθεντικά αντικείμενα της ταχυδακτυλουργικής τέχνης από μία περίοδο τουλάχιστον 200 χρόνων.

Κάπως έτσι, ανάμεσα στα άλλα, ο παράξενος ταξιδιώτης θα έχει την ευκαιρία να δει ειδικές τράπουλες και κουτιά δίχως πάτο, μαντίλια που εξαφανίζονται, καθρέπτες παραμόρφωσης, τρικ οπτικών ψευδαισθήσεων, κ.α. τοποθετημένα μέσα σε επιβλητικές αίθουσες διακοσμημένες ώστε να μοιάζουν με σπηλιές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ενότητα αφιερωμένη στο κίνημα του πνευματισμού και κυρίως στην πλαστή του πλευρά, όπου εκτίθενται δονούμενα τραπέζια και λοιπά τρικ που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια των séances από μη πραγματικούς διαμέσους. Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία λοιπόν να δείτε ιδίοις όμμασι (μιας και υπάρχει live show στο τέλος της ξενάγησης) το πόσο εύκολο ήταν να εξαπατηθεί κάποιος κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.
Αν επομένως επισκεφθείτε τη γαλλική πρωτεύουσα και αισθανθείτε την -τόσο μοναδική- διάθεση του παράξενου ταξιδιώτη να σας κυριεύει, κατεβείτε στο παριζιάνικο metro και μέσω των γραμμών 1, 4, 5 και 7 κατεβείτε σε μία από τις στάσεις Bastille, Sully- Morland και St-Paul. Φροντίστε να είναι Τετάρτη Σάββατο ή Κυριακή, μεταξύ 2 και 7, και να έχετε στις τσέπες σας τουλάχιστον 9 ευρώ. Αν για κάποιον λόγο χαθείτε, μην διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο 01 42 72 13 26 ή να ρωτήσετε κάποιο ντόπιο για το Musee de la Curiosite et de la Magie.