Η Ναυτική Ιστορία στα... Νερά της! (Αθήνα)

Στη μαρίνα του Φλοίσβου, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου Αττικής, βρίσκεται αγκυροβολημένο το ιστορικότερο και ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας: το θωρηκτό Αβέρωφ! Μάλιστα, το φημισμένο πλοίο αποτελεί σήμερα ένα από τα λιγοστά πλωτά μουσεία της χώρας μας και είναι προσβάσιμο στον οποιονδήποτε θέλει να βιώσει από πρώτο χέρι ένα σημαντικό κομμάτι της ναυτικής (και όχι μόνο) κληρονομιάς μας.

Το πλοίο καθελκύστηκε το 1910 και από το 1911 μέχρι το 1951 (!) αποτελούσε τη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο με θριαμβευτικά αποτελέσματα (κατάληψη νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, συντριβή του Οθωμανικού στόλου στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου), βοήθησε στη μεταφορά στρατευμάτων και πολιτών κατά τον Μικρασιατικό πόλεμο (1919-1922), διενέργησε περιπολίες στον Ινδικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο και με τη λήξη του πολέμου μετέφερε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση πίσω στην Ελλάδα. Το 1952 το πλοίο παροπλίσθηκε και από τα μέσα της δεκαετίας του '80 βρίσκεται στη μαρίνα του Φλοίσβου, έχοντας πλέον το χαρακτήρα ενός πλωτού μουσείου.
Σήμερα, ο επισκέπτης του πλοίου μπορεί να γνωρίσει σχεδόν όλους τους χώρους όπου ζούσαν οι περίπου 700 ναύτες που το επάνδρωναν. Έτσι, θα δείτε μαγειρεία με τα σκεύη τους, αποθήκες, αιώρες και κρεβάτια όπου κοιμούνταν οι ναυτικοί αναλόγως με το βαθμό που κατείχαν, τα πολυτελή δωμάτια του πλοιάρχου και των αξιωματικών, αλλά και το δαιδαλώδες μηχανοστάσιο.
Εδώ να σημειώσουμε ότι την περίοδο που ο Παράξενος Ταξιδιώτης επισκέφθηκε το μουσείο, η είσοδος στο εντυπωσιακό σαλόνι της πρώην ναυαρχίδας δεν επιτρεπόταν παρά μόνο με γκρουπ για λόγους ασφαλείας.
Φυσικά, εκτός από αυτά θα θαυμάσετε και τον οπλισμό του πλοίου ενώ από ένα ειδικό «παράθυρο» ο επισκέπτης μπορεί να δει στο εσωτερικό του πύργου των δύο κανονιών της πλώρης. Επίσης, στο εσωτερικό λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με έργα αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπάρχουν και αρκετές πληροφορίες για την ιστορία του Αβέρωφ, την καθημερινή ζωή των ναυτών, κ.λπ.
Αν επιθυμείτε τώρα να επισκεφθείτε το μοναδικό αυτό μουσείο μπορείτε να πάρετε το τραμ από το ΣΕΦ (εισιτήριο 0,8 ευρώ) και να κατεβείτε στη στάση «Τροκαντερό», στο Παλαιό Φάληρο. Το πλοίο βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου, πολύ κοντά στη στάση και συγκεκριμένα στο «Άλσος Ναυτικής Παράδοσης», έναν χώρο όπου βρίσκονται ελλιμενισμένα μαζί με το Αβέρωφ και άλλα ιστορικά πλοία όπως το Α/Τ «Βέλος» που στεγάζει το μουσείο αντιδικτατορικού αγώνα.
Η είσοδος στο Αβέρωφ κοστίζει 1,5 ευρώ για όλους, μιας και φοιτητικό ή νεανικό εισιτήριο δεν υπάρχει. Φροντίστε πάντως να ζητήσετε και ένα δωρεάν ενημερωτικό φυλλάδιο με χάρτη από τον φύλακα, κάτι που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς περιπλανιέστε στους αχανείς χώρους του πλοίου.

Ωράριο
Ιούνιος – Σεπτέμβριος: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 09.00-13.00 και 18.00-20.00, Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00 και Σαββατοκύριακο-Αργίες 10-14.00 και 18.00-20.00
Οκτώβριος - Μάιος : Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 09.00-13.00 και 15.00-17.00, Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00 και Σαββατοκύριακο-Αργίες 10.00-14.00.