Το Μουσείο των Βατράχων! (Ελβετία)


Στην πόλη Estavayer-le-Lac της Ελβετίας, στον αριθμό 13 της οδού rue du Musee, ανακαλύψαμε ένα πραγματικά αλλόκοτο μουσείο: το Musee des Grenouilles ή αλλιώς.. Μουσείο Βατράχων. Πήρε το όνομα του από 108 βαλσαμωμένα βατράχια που εκτίθενται στις προθήκες του, τοποθετημένα σε στιγμές της καθημερινότητας τους!


Η αποτρόπαιη αυτή συλλογή ξεκίνησε το 1850 όταν ένας ντόπιος αξιωματικός του Ναπολέοντα κυριεύθηκε από την εμμονή της συλλογής βατράχων: αφού έβγαζε τα σωθικά των νεκρών ζώων, γέμιζε το σώμα τους με άμμο και τα τοποθετούσε σε προθήκες.
Κάπως έτσι, αν επισκεφθείτε σήμερα την πόλη και εντοπίσετε το όμορφο γοτθικού ρυθμού κτήριο (15ου αιώνα) που στεγάζει το τοπικό μουσείο, θα δείτε από κοντά μία σχολική τάξη γεμάτη μικρά βατράχια- μαθητές, ένα λουκούλλειο βατραχοσυμπόσιο, μία μαμά βατραχίνα να πλέκει, έναν μπεκρούλιακα ηλικιωμένο βάτραχο, έναν χαρτοκλέφτη, κ.λπ.
Αν και χρειάζεται γερό στομάχι και τουλάχιστον 5 ελβετικά φράγκα για να δείτε ουσιαστικά μία συλλογή ενός αλλόφρονα συλλέκτη νεκρών βατράχων, πιστέψτε με.. η πρωτοτυπία της θα σας ανταμείψει.