Η Πισίνα του Διαβόλου (νότια Αφρική)


Τώρα που έρχονται οι ζέστες και η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο αφόρητη, τι θα λέγατε για ένα μπανάκι σε ένα μέρος… διαβολικό; Όχι! Δεν έχει καμιά σχέση με Διαόλους και Θεούς, παρά μόνο υπό την οπτική της σύνδεσης μεταξύ Διαβόλου και κινδύνου. Τι θέλω να πω; Η λίμνη προσφέρει τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά ένα μπάνιο… «παγωμένο»: όχι λόγω μόνο της θερμοκρασίας του νερού, αλλά κυρίως του ψυχολογικού σοκ που αισθάνεσαι όταν μπαίνεις στα νερά της.


Αναφέρομαι στη «Πισίνα του Διαβόλου» (Devil’s Swimming Pool), κάτι ανάμεσα σε λίμνη και φυσική πισίνα στο χείλος των καταρρακτών Βικτώρια (Victoria Falls) στη νότια Αφρική. Γνωστοί και ως Mosi-Oa-Tunya (ελλ. ο καπνός που κεραυνοβολεί), βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ των κρατών Ζάμπια και Ζιμπάμπουε. Τι το παράξενο όμως έχουν ώστε να αξίζουν μία θέση στο ημερολόγιο του Παράξενου Ταξιδιώτη;
Κάθε χρόνο, από τον Αύγουστο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, η στάθμη του νερού πέφτει σε τέτοιο βαθμό ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε τολμηρούς ντόπιους και τουρίστες από όλο τον κόσμο να κολυμπάνε στην κυριολεξία λίγα μόλις μέτρα από το χείλος γιγαντιαίων καταρρακτών! Και λέω τολμηρούς γιατί πως αλλιώς θα χαρακτηρίζατε ανθρώπους που δεν διστάζουν να κολυμπάνε σε νερά που λίγα εκατοστά πιο πέρα πέφτουν από ύψος 103 μέτρων;
Ως εμπειρία αν μη τι άλλο είναι παράξενη και μοναδική, κάτι που αποδεικνύεται υπεραρκετό ώστε να ξεπεραστεί ο όποιος φόβος και το αίσθημα κινδύνου ωθώντας ολόκληρες οικογένειες (με ανήλικα παιδιά) να κολυμπούν στην άκρη του γκρεμού. Μάλιστα δεν λείπουν και αυτοί που δίχως κανένα φόβο –λόγω άγνοιας ως επί το πλείστον- ποζάρουν όρθιοι στο χείλος για μία αναμνηστική φωτογραφία!
Η «Πισίνα του Διαβόλου» αποτελεί μία φυσική λίμνη δίχως κανένα είδος φραγμού ή εμποδίου –φαινομενικά πάντα- που να φαντάζει αρκετό ώστε να εμποδίσει την ορμητική δύναμη του νερού να παρασύρει τους κολυμβητές. Και όμως, το φυσικό πέτρινο τείχος που σχηματίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού επιτρέπει μόνο μία μικρή ποσότητα να περνάει κάθε στιγμή από το συγκεκριμένο σημείο του χείλους, δημιουργώντας αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν είστε ανάμεσα σε αυτούς που θέλγονται από το παράξενο που εμπεριέχει αρκετή δόση κινδύνου, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Livingston Island στην άκρη του ποταμού Zambezi. Πως; Η πιο εύκολη λύση είναι κάνοντας… σαφάρι στη νότιο Αφρική! Υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν σχετικά ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών, αλλά μπορείτε να κάνετε μία αρχή στη διαδικτυακή σας αναζήτηση επισκεπτόμενοι τη σελίδα http://www.afrizim.com/.
Όταν λοιπόν φτάσετε στην περιοχή κατευθυνθείτε απλά έως την άκρη του εν λόγω ποταμού, ακριβώς πάνω από τους καταρράκτες, όπου θα βρείτε πλήθος ντόπιων πρόθυμων να σας οδηγήσουν στο σημείο, έναντι φυσικά μικρής αμοιβής.
Α, και να μην ξεχάσω! Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τους καταρράκτες της Βικτώρια (τους μεγαλύτερους παγκοσμίως και ένα από τα 7 Φυσικά Θαύματα του Κόσμου παρακαλώ!) πέρα από τον κλασσικό εξοπλισμό (γυαλιά ηλίου, κιάλια, φωτογραφική μηχανή, μπαταρίες. κ.λπ.) μην αμελήσετε σε καμία περίπτωση να έχετε μαζί και έντομο-απωθητικό, ειδάλλως το ταξίδι σας θα αποδειχθεί ιδιαίτερα… επώδυνο.




Παρακολουθήστε βίντεο από την
Πισίνα του Διαβόλου στη νότια Αφρική: