Η Πόλη Σύνορο στην... Ολλανδία και το Βέλγιο!


Δεκαεπτά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Tilburg της Ολλανδίας, πάνω στα σύνορα (στην κυριολεξία) με το Βέλγιο, βρίσκεται μία εξαιρετικά παράξενη πόλη: η Baarle. Χωρισμένη σε δύο χώρες αποτελεί μία διεθνή –δίχως διάθεση υπερβολής- πόλη, οι επισκέπτες της οποίας μάλιστα ανά πάσα στιγμή δεν γνωρίζουν σε ποιο κράτος βρίσκονται!

Ήταν γύρω στο 12ο αιώνα όταν έφτασαν στην περιοχή πλήθος από δούκες και λόρδους, οι οποίοι μέσω των εδαφικών τους αξιώσεων προετοίμασαν το έδαφος για τις χαοτικές γραμμές συνόρων που τελικά θα οριστικοποιούνταν το 1843.
Αποτέλεσμα; Τα σύνορα σε πάρα πολλά σημεία της Baarle να σχηματίζουν ζικ- ζακ, ενώ πλήθος κτισμάτων (καταστήματα, καφέ, ακόμα και σπίτια) να χωρίζονται στη μέση από τα ολλανδοβελγικά σύνορα και οι κρατικές υπηρεσίες (όπως αστυνομία, τράπεζες και πυροσβεστική) να υπάρχουν εις διπλούν (Ολλανδικές και Βελγικές) μοιραζόμενες τα ίδια κτήρια!
Παραφροσύνη; Ίσως, γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε η εν λόγω πόλη να συμπεριλαμβάνεται στο ημερολόγιο του παράξενου ταξιδιώτη; Υπάρχει όμως ένας τρόπος να ξεχωρίζεται σε ποια χώρα βρίσκεστε: παρατηρήστε τις επιγραφές των διευθύνσεων κάθε κτίσματος, οι οποίες σύμφωνα με το νόμο πρέπει να φέρουν συγκεκριμένα χρώματα ανάλογα με τη χώρα που ανήκουν.
Μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη ανά πάσα στιγμή της ημέρας, ενώ οδηγίες μπορείτε να ζητήσετε από το τοπικό τουριστικό γραφείο (0031 0 13 507 99 21).



1 Response
  1. Sly8erin Says:

    Ίσως αυτή την πόλη ειχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί του Asterix όταν έγραφαν τη "Μεγάλη Τάφρο" :)