Οι Πετρωμένες Νύφες της Θεσσαλονίκης!


Υπάρχουν αναμφίβολα πολλοί "παράξενοι" προορισμοί σε όλο τον κόσμο. Άλλες φορές είναι ένα περίτεχνο έργο τέχνης σε κάποιο μουσείο, ένα εστιατόριο ή μπαράκι που έχει κάτι το ιδιαίτερο και άλλες φορές κάποιος πύργος ή κάστρο που το περιβάλλει κάποιος θρύλος.
Υπάρχουν, όμως, και εξίσου αρκετές φορές που το παράξενο "δημιουργείται" από την ίδια τη φύση! Πάρτε για παράδειγμα τις πασίγνωστες Νυμφόπετρες του νομού Θεσσαλονίκης, λίγο έξω από το χωριό Νυμφόπετρα!


Σε μία τοποθεσία ακριβώς δίπλα από το δρόμο που οδηγεί στο χωριό, όχι και τόσο μεγάλη σε έκταση αλλά περιφραγμένη από έναν πέτρινο τοίχο ύψους μισού μέτρου, φυλάσσονται μία σειρά από σκόρπιους βράχους, μικρούς και μεγάλους, ανάμεσα σε πράσινο, δέντρα και θάμνους. Μερικά παγκάκια στολίζουν το μικρό αυτό χώρο, όπως επίσης ειδικοί προβολείς που μεταμορφώνουν με τρόπο μαγευτικό την τοποθεσία τις βραδινές ώρες...
Από γεωλογικής άποψης, οι νυμφόπετρες αποτελούν τραβερτινικούς σχηματισμούς που προήλθαν από απόθεση ανθρακικού ασβεστίου από θερμά νερά. Τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούσαν τη δίοδο μέσω της οποίας τα νερά μεταφέρονταν από υδροφόρους ορίζοντες σε κάποιο βάθος, από όπου λόγω της σχετικά αυξημένης θερμοκρασίας και περιεκτικότητας σε άλατα έβγαιναν στην επιφάνεια.
Οι πηγές από τις οποίες ανάβλυζαν αυτά τα νερά βρίσκονταν κατά μήκος των ρηγμάτων και σε αυτό οφείλεται και η γραμμική διάταξη των πέτρινων σχηματισμών. Με τα νερά αυτά υδροδοτείται το χωριό της Νυμφόπετρας και αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλούν βλαβερές συνέπειες στα δόντια των κατοίκων, διότι περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρακικών και θειικών ιόντων.
Όμως, οι Νυμφόπετρες έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία για τον Παράξενο Ταξιδιώτη εξαιτίας του πολύ ενδιαφέρον θρύλου που τις συνοδεύει. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν, μία πομπή συγγενών και φίλων που πήγαινε σε κάποιο γάμο έπεσε θύμα μίας κατάρας. Η νύφη του γάμου ξέχασε το δακτυλίδι της ιερής στιγμής στο σπίτι και η μητέρα της την καταράστηκε με αποτέλεσμα ολόκληρη η ανθρώπινη πομπή να πετρώσει ακριβώς στο μέρος όπου βρίσκονται σήμερα οι περίεργες αυτές πέτρες...
Σίγουρα οι Νυμφόπετρες αποτελούν ένα ξεχωριστό μέρος στην ελληνική επικράτεια που αξίζει να επισκεφτεί κανείς και να θαυμάσει από κοντά τα περίτεχνα αυτά θαύματα της φύσης (ή μήπως αποτελέσματα της παραπάνω κατάρας;). Όπως αναφέραμε παραπάνω, βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης, λίγο βόρεια της πόλης και έξω από τη μικρότερη πόλη του Λαγκαδά. Για να βρείτε το χώρο -που είναι φυσικά ελεύθερα προσβάσιμος όλες τις ώρες της ημέρας- ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Νυμφόπετρα, ανατολικά του Λαγκαδά. Εναλλακτικά, ακολουθήστε το δρόμο που περνάει από το Σχολάρι και καταλήγει στην πόλη της Καβάλας (παλιός δρόμος Θεσσαλονίκης-Καβάλας)