Το Παρεκκλήσι των Οστών! (Τσεχία)


Μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου βρίσκεται στην πόλη Kutná Hora της κεντρικής Τσεχίας. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το παρεκκλήσι του κοιμητηρίου των Αγίων Πάντων της πόλης της συνοικίας Sedlec στεγάζει τα οστά 40.000 και πλέον ανθρώπων, τα οποία μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσουν τον ναό με έναν τρόπο... μακάβριο!


Η ιστορία της εκκλησίας ξεκινά το έτος 1278 όταν κάποιος ιερέας επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους έφερε μαζί του χώμα από τον Γολγοθά, το οποίο και άπλωσε στο νεκροταφείο. Μέσα σε λίγα χρόνια, εκατοντάδες άνθρωποι εκδήλωσαν την επιθυμία να θάψουν τους νεκρούς τους στο "ιερό" αυτό χώμα και σύντομα η φήμη του κοιμητηρίου απλώθηκε σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη. Αποτέλεσμα; Μετά την επιδημία του “Μαύρου Θανάτου” (μέσα 14ου αιώνα) χιλιάδες άνθρωποι θάφτηκαν στο μικρό αυτό νεκροταφείο.
Γύρω στο 1400, στο κοιμητήριο ανεγέρθη μια εκκλησία με ένα υπόγειο το οποίο θα χρησιμοποιείτο ως οστεοφυλάκιο, καθώς ο χώρος του νεκροταφείου δεν επαρκούσε πια. Μέχρι και τον 19ο αιώνα χιλιάδες οστά στοιβάχθηκαν κυριολεκτικά στο υπόγειο του ναού. Τότε, το 1870, οι ιθύνοντες του χώρου προσέλαβαν τον ξυλουργό Frantisek Rint για να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατούσε. Το μακάβριο αποτέλεσμα των ενεργειών του δεν άργησε να φανεί: ο Rint χρησιμοποίησε τα χιλιάδες οστά για να διακοσμήσει το ναό με έναν ιδιότυπο, γοτθικό τρόπο!
Σήμερα, ο επισκέπτης του οστεοφυλακίου αισθάνεται δέος καθώς αντικρύζει έναν πολυέλαιο, ένα θυρεό, έναν βωμό και πολλά άλλα στοιχεία της “διακόσμησης” φτιαγμένα από οστά!
Αν θέλετε κι εσείς να δείτε το πραγματικά παράξενο αυτό θέαμα, μπορείτε να πάρετε το τρένο από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα. Η διαδρομή είναι όμορφη και διαρκεί περίπου μια ώρα. Το εισιτήριο του τρένου κοστίζει περίπου 4 ευρώ (95 Κορώνες Τσεχίας) και η είσοδος στο οστεοφυλάκιο 2 ευρώ (50 Κορώνες Τσεχίας).

Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά και οι ώρες λειτουργίας είναι οι παρακάτω:
Νοέμβριος-Φεβρουάριος 9:00-12:00 και 13:00-16:00
Απρίλιος – Σεπτέμβριος 8:00-18:00
Μάρτιος και Οκτώβριος 9:00-12:00 και 13:00-17:00

Αν θέλετε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια των τρένων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.cd.cz/static/eng/static/eng/, ενώ περαιτέρω στοχιεία για το οστεοφυλάκιο αυτό καθ’ αυτό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του στο http://www.kostnice.cz/.




1 Response
  1. Dimos Says:

    Κάποια τέτοια παρεκλήσια με οστά υπάρχουν στην Πορτογαλία. Το 1995 που ταξίδεψα στο νότο της χώρας στην πρωτεύουσα του νότου Faro είδα ένα αλλά και άλλο ένα (Capella dos Ossos) στο χωριό Alcantarilha από όπου και η φωτογραφία http://www.travelstories.gr/photo/showphoto.php?photo=4699&ppuser=300&sortby=f&sorttime=9999&way=asc