Ο Πύργος του Άιφελ στην... Πελ/σο


Τα Φιλιατρά είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου της επαρχίας Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας. Είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο του Νομού Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μέτρων. Εισερχόμενος κανείς στην πόλη των Φιλιατρών έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένα παράξενο μεταλλικό αρχιτεκτόνημα, τον «Πύργο του Άιφελ» όπως ονομάζεται κι έχει καθιερωθεί να αποκαλείται από τους ντόπιους κατοίκους. Το συγκεκριμένο κτίσμα δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται με αυτό το όνομα, καθώς ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε ήταν ακριβώς αυτός: να θυμίζει δηλαδή το πασίγνωστο θηριώδες μεταλλικό δημιούργημα του Παρισιού!


Ο Πύργος του Άιφελ των Φιλιατρών είναι ένα ομοίωμα μικρών διαστάσεων που φιλοτεχνήθηκε τον περασμένο αιώνα από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά γλύπτη Χάρρυ Φουρνιέ (το αληθινό του όνομα είναι Χαράλαμπος Φουρναράκης).
Ο εν λόγω "παράξενος καλλιτέχνης" όμως δεν έμεινε εκεί... κατασκεύασε επίσης -την ίδια εποχή περίπου- ένα άλλο must προορισμό του παράξενου ταξιδιώτη: το αλλόκοτο «Κάστρο των Παραμυθιών», λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά έξω από την πόλη των Φιλιατρών και δίπλα στο μικρό χωριό Αγρίλης.
Τώρα, εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει το «παράξενο» και τύχει κατά τις διακοπές σας να περάσετε από την περιοχή, η συμβουλή του παράξενου ταξιδιώτη είναι πως αξίζει να σταθείτε και να φωτογραφίσετε και τα δύο αυτά σύγχρονα αλλά παραμυθένια (κυρίως για τα μικρά παιδιά που δύσκολα αναγνωρίζουν ατέλειες στην αρχιτεκτονική) οικοδομήματα.


6 Responses
  1. Marily Says:

    Να κάτι που δεν περίμενα ποτέ να δω, εντυπωσιακό!


  2. Και είναι μόλις ένα από τα τρία μικρά διαμάντια παραξενιάς που υπάρχουν γύρω από το μικρό οικισμό των Φιλιατρών στη Πελ/σο, όπου ο ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης Χάρυ Φουρνιέ θέλησε πριν από χρόνια να κτήσει μία μικρή "Disneyland" στην Ελλάδα.

    Ας είναι καλά ο παράξενος ταξιδιώτης Μιλτιάδης Τσαπόγας που τα ανακάλυψε και μας τα παρουσίασε για 1η φορά. Έχε λοιπόν το νου σου για τα άλλα δύο παράξενα διαμάντια της περιοχής, τα οποία και σύντομα θα παρουσιαστούν από τον Παράξενο Ταξιδιώτη.

    Φιλικά,
    Νίκος.


  3. Ανώνυμος Says:

    Ο πύργος του Άϊφελ δημιουργήθηκε από τον Χαράλαμπο Φουρναράκη -όπως πολύ σωστά γράψατε - γιατί ήθελε να κάνει τα Φιλιατρά ένα μικρό Παρίσι.
    Έμεινε στα Φιλιατρά ο άνθρωπος αυτός.
    Οι Δωρεές του είναι πάρα πολλές διότι όχι μόνο αγαπούσε τα Φιλιατρά αλλά τα λάτρευε. Γι αυτό και ήθελε νa τα κάνει ένα μικρό Παρίσι.

    Γενικές πληροφορίες.
    Τα Φιλιατρά (με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού του 2001) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον νομό Μεσσηνίας (σαν αυτόνομος Δήμος χωρίς τα δημοτικά διαμερίσματα) και σαν καποδιστριακός Δήμος ο 3ος.
    Βρίσκονται ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο της Τριφυλίας.
    Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο σε οπωροκηπευτικά στην Ελλάδα.
    Η Τριφυλιακή γη βγάζει πρώτη απ' όλους το πιο πρώϊμο καρπούζι στην Ελλάδα με εξάγωγές σε 25 χώρες του κόσμου.

    Γενικές πληροφορίες για τα Φιλιατρά θα βρείτε εδώ:
    http://www.filiatra.gr

    Κάθε χρόνο γίνεται στον Αγρίλη Φιλιατρών Γιορτή καρπουζιού στις αρχές του Ιουνίου.
    Το 2008 έγινε η 2η Γιορτή.
    Η ιστοσελίδα που μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για την γιορτή καρπουζιού είναι:
    http://www.watermelonmessinias.gr

    Πληροφορίες για τον Αγρίλη θα βρείτε στην καινούρια ιστοσελίδα του ομίλου Φίλων Αγρίλη στην διεύθυνση:
    http://www.agrilis.gr

    Με εκτίμηση.
    Ένας Φιλιατρινός


  4. Μαρία-Δανάη Says:

    Κατάγομαι από τα Φιλιατρά και ομολογώ πως δεν ήξερα τόσες λεπτομέρειες για ον πύργο μας.Τον τελευταίο καιρό οι δημοτικές αρχές κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να αναδείξουν το χωριουδάκι μας και έχουν κάνει καλή αρχή. Όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για το ''μικρό Παρίσι'' στην Ελλάδα.


  5. Μαρία-Δανάη Says:

    Να ρωτήσω όμως κάτι, γνωρίζεται πόσο ύψος έχει ο Πύργος??


  6. Ανώνυμος Says:

    Περίπου 30 μέτρα