Ο.. Στοιχειωμένος Πύργος!


Ο Πύργος του Clifford (Clifford’s Tower) αποτελεί τα υπολείμματα του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης του York και εικάζεται ότι είναι… στοιχειωμένος! Το κάστρο είχε κτισθεί στα 1270 για να αντικαταστήσει το παλαιότερο ξύλινο κάστρο που είχε καταστραφεί από φωτιά κατά τη διάρκεια των αντισημιτικών αναταραχών του 1190.

Η ιστορία ξεκινά όταν οι δύο αρχηγοί της εβραϊκής κοινότητας του York, ο Benedict και ο Jocencus, ταξίδευαν στο Λονδίνο για να παραστούν στη στέψη του βασιλιά Ριχάρδου. Κατά τη επιστροφή τους, δέχτηκαν άγρια επίθεση από φανατικούς χριστιανούς. Στη συμπλοκή ο Benedict πέθανε, το σπίτι του λεηλατήθηκε και η οικογένειά του δολοφονήθηκε, ενώ ο Josencus με ένα μεγάλο μέρος των συντρόφων του και πολλούς ομοθρήσκους του, κατάφερε να ξεφύγει και να κλειστεί μέσα στο κάστρο έξω από το οποίο βρισκόταν το φανατισμένο πλήθος των χριστιανών.
Σε κάποια στιγμή, έπειτα από τις παρακινήσεις ενός λευκοντυμένου μοναχού, μια ομάδα από το φανατισμένο πλήθος άρχισε να σφυρηλατεί τα τείχη και πολλοί από τους εβραίους, βλέποντας την κατάσταση να στενεύει για εκείνους αυτοκτόνησαν, ώστε να μην πέσουν στα χέρια του μανιασμένου πλήθους.
Τότε, οι εναπομείναντες εβραίοι άνοιξαν τις πύλες παρακαλώντας για οίκτο και προσφέροντας ένα μέρος της περιουσίας τους. Όμως οι εκκλήσεις τους αγνοήθηκαν και οι ταραχοποιοί αφού τους κατέσφαξαν, παρέδωσαν στη συνέχεια το κάστρο στις φλόγες.

Σύμφωνα με τους θρύλους της πόλης, στα χρόνια που ακολούθησαν τη σφαγή, τα τείχη του πύργου συχνά παρατηρήθηκαν να γίνονται κόκκινα και το φαινόμενο καλείται "το αίμα των εβραίων". Μια παλαιή παράδοση θέλει το «δαιμονικό σκυλί» να έχει εμφανιστεί στην πύλη του πύργου το έτος 1686 (το «δαιμονικό σκυλί» εμφανίζεται σε πληθώρα θρύλων της πόλης), ενώ πιο πρόσφατα, το 2005, τα μέλη μιας από τις ομάδες των νυχτερινών περιπάτων δήλωσαν δημόσια ότι παρατήρησαν ένα φάντασμα που η εμφάνισή του θύμιζε κόκκινο σκύλο, καθώς το ανέφεραν ως «Red Setter».



-Διεύθυνση: Tower Street, York, YO1 9SA. Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης.
-Ανοιχτά όλο το χρόνο.
-Ώρες επισκέψεων από:
1η Απριλίου έως 30 Σεπτέμβρη: 10π.μ – 18.00μ.μ.
Οκτώβρης: 10π.μ. – 17.00μ.μ.
1η Νοέμβρη έως 31 Μάρτη: 10π.μ. – 16.00μ.μ.
-Τιμές εισιτηρίων: 3.00£
(ενήλικοι), 1.30£ (παιδιά)
-Τηλέφωνο επικοινωνίας: +44 (0) 1904 634 830