Η Πόλη των Τρελών! (Geel, Bέλγιο)


Μία κοινότητα στο εσωτερικό του Βελγίου, 45 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Antwerp, εδώ και αιώνες κατέχει άτυπα τον τίτλο της Πόλης των Τρελών. Το όνομα αυτής; Geel(Gheel).

Η ιστορία της ξεκινάει γύρω στο 600 μ.Χ. όταν έφτασε στην πόλη και τελικά αποκεφαλίστηκε η Ιρλανδή πριγκίπισσα Dymphna από τον τρελό πατέρα- βασιλιά της. Έκτοτε, κατά μήκος της Ευρώπης εξαπλώθηκε η φήμη για θαυματουργές θεραπείες που συμβαίνουν στην πόλη, καθώς και για το γεγονός ότι μόνο σ’ αυτήν ψυχασθενείς και πνευματικά υγιείς επιτρέπονταν να ζουν μαζί, ελεύθεροι στην πόλη(ως απόρροια ενός σπάνιου προγράμματος αποκατάστασης πνευματικά αρρώστων).

Κάπως έτσι, σήμερα η Geel αποτελεί τη μοναδική πόλη στον κόσμο όπου οι ψυχασθενείς αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο- πνευματικά, πολιτικά και κοινωνικά- με τους υγιείς ανθρώπους, αποτελώντας μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της!
Η επίσκεψη και η περιήγηση στην πόλη είναι ελεύθερη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάθε άλλη πόλη στον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τοπικό Γραφείο Τουρισμού: (014) 57 09 55 και 92.

Η εκκλησία της πόλης Geel.

1 Response
  1. Spiral Says:

    Ωχ ωχ πόλη των τρελών διαβάζω...Λες να με επηρρεάσει;;